KEMPO la nivel mondial

Artele Martiale sunt un univers in sine, pasionant, pe care omul nu l-ar putea descoperii in toata complexitatea lui nici daca i-ar fi dat sa traiasca mai multe vieti in sir. Artele Martiale, oricare ar fi ele, nu sunt decat o usa spre limite ce urmeaza a fi depasite. Fie ca apartin Japoniei, Chinei, Coreei, sau chiar Romaniei, sunt fara exceptie expresia unei indelungate traditii.

Extraordinara complexitate a disciplinelor de lupta sau de razboi , reiese dintr-o ambiguitate intre o dimensiune esentialmente spirituala si o realitate evident violenta, chiar agresiva.

Vechile discipline de lupta, departe de fi numai scoli in care se invata cum sa te aperi si sa ucizi, erau adevarate centre de educatie , care includeau atat elemente si principii de conduita morala , metode de meditatie spirituala , cat si metode de imbunatatire a starii de sanatate .

Gratia si eficacitatea, spontaneitatea si rigoarea , rapiditatea si flexibilitatea , disciplina si respectul , sunt trasaturi comune ale KEMPO-ului si practicantilor acestora.

Povestea acestei arte martiale incepe in urma cu peste 2000 de ani cand un calugar budist originar din India , a fost trimis de maestrul sau in China pentru a crea o metoda de antrenament fizic si spiritual in vederea revigorarii budismului aflat in perioada de declin. Ajuns in China, Bodhiharma gaseste peste tot calugari budisti slabiti fizic si cu o stare de sanatate precara datorita sedentarismului si a posturilor de meditatie si rugaciune prelungite. Bodhiharma se stabileste in provincia Henan in Manastirea Shaolin . In apropierea manastirii el se izoleaza pentru o perioada indelungata intr-o pestera , unde creaza un set de exercitii de gimnastica numit ‘Cele 18 maini ale lui LO-HAN’, exercitii ce se bazeaza pe miscarile suple dar si puternice ale animalelor . Intors in manastire, introduce acest sistem de antrenament in pregatirea zilnica a calugarilor , care intr-o perioada scurta de timp isi imbunatatesc atat stara fizica cat si cea mentala .

La un moment dat , Manastirea Shaolin a fost atacata de bande de talhari, care ca si in alte randuri , vroiau sa jefuiasca calugarii de acolo, stiind ca acestia sunt slabiti si incapabili de a riposta . De aceasta data insa au avut parte de o surpriza , calugarii aflati intr-o forma fizica excelenta . Pregatiti de aceasta data fizic prin antrenamentele KEMPO ,ei au reusit sa respinga atacurile talharilor si sa omoare multi dintre acestia .

Urmare a acestei lupte , calugarii Shaolin au decis ca tehnicile de lupta sa poarte denumirea de CHUAN FA KEMPO sau SHAOLIN KEMPO –‘ARTA LUPTEI TOTALE din SHAOLIN’ .

De atunci si pana in prezent , KEMPO a cunoscut o dezvoltare extraordinara pe de o parte prin raspandirea acestei arte de catre calugarii maestrii care calatoreau peste tot in Asia cat si datorita multor luptatori care veneau din alte tari in China pentru a se specializa in arta luptei .

In timp , atat maestrii chinezi , cat si cei veniti din alte tari , punandu-si amprenta personala  asupra metodelor de antrenament invatate , dar si pentru a fi mai usor acceptate in tarile lor , au inceput sa-si denumeasca scolile de lupta cu propriile denumiri . Acesta este motivul pentru care intalnim in Artele Martiale mai vechi sau mai noi miscari si tehnici de lupta din KEMPO . Practic , majoritatea Artelor Martiale moderne , asa cum le stim noi ca denumiri astazi ( Karate/Kung-Fu/Ju-Jitsu/Judo/Kickboxing /Hapkido …) impreuna cu multiplele lor limitari in plan competitional , reprezinta practic mici particele desprinse in decursul timpului din KEMPO . Spus in sensul invers al istoriei , pentru a fi mai pe intelesul tuturor , Karate/Kung-Fu/Ju-Jitsu/Judo/Kickboxing /Hapkido , luate toate la un loc , formeaza KEMPO .

KEMPO, desi este unanim recunoscut ca fiind cea mai veche Arta Martiala atestata documentar si la imbunatatirea careia au participat mii de instructori de pe toate continentele , inca nu se considera o arta martiala de lupta completa , fiind un proces intr-o continua miscare si formare.

KEMPO este doar un nume, o denumire care se refera la tot ceea ce inseamna lupta . In limba romana ne putem gandi la KEMPO ca fiind “lupta” insasi , in limba engleza termenul de KOMBAT sau MIXED MARTIAL ARTS fiind cel mai potrivit pentru a defini aceasta arta . Deasemenea “Art of Fight”, “Arta Luptei Totale”, Real Kombat” , sunt traduceri frecvente in romana sau engleza, ale denumirii KEMPO .

KEMPO are o viziune a luptei “open mind”. Punand anumite limite unei lupte in sine sau unui stil de lupta si incercand sa arati ca nimic in afara acelor limite sau acelui stil nu este bun sau nu exista , inseamna a pune limita tocmai libertatii si a spiritului creativ care caracterizeaza fiinta umana .

Frumusetea KEMPO-ului consta tocmai in multitudinea de tehnici si tactici de lupta existente, precum si a gasirii altora noi . Pentru ca lupta evolueaza odata cu evolutia fiintei umane iar a ramane inchistat in dogme invechite in numele “traditionalismului” nu inseamna altceva decat a nu evolua pur si simplu .

Totul este posibil pentru o minte deschisa si o mentalitate flexibila : un maestru in KEMPO nu este neaparat acela care ii poate invinge pe altii, ci acela care incearca sa faca totul pentru propria-i perfectionare.

Datorita mentalitatii de deschidere permanenta la tot ceea ce este nou , KEMPO creaza practicantilor un spirit creativ liber si independent , care apreciaza munca in echipa si conlucreaza cu practicanti din diverse stiluri de Arte Martiale sau sporturi de lupta ,  in directia imbunatatirii si a perfectionarii continue a tehnicilor de lupta , fara orgolii meschine si marunte .

In prezent, din punct de vedere sportiv-competitional , KEMPO este cel mai complex sport de lupta provenit din Artele Martiale , in care se foloseste intreaga gama de tehnici de atac si aparare : lovituri cu pumnii si picioarele , cu coatele si genunchii , aruncari si proiectari , fixari si imobilizari , actiuni articulare , lovituri in lupta la sol cu pumnii,coatele si genunchii .

Declaratii ale unora dintre cei mai respectati maestrii din lumea Artelor Martiale la nivel mondial :

Marele Maestru Ying Kuchan ( calugar/mare maestru din Manastirea Shaolin – China )  : “In domeniul Artelor Martiale , KEMPO este cea mai inalta expresie a armoniei si a puterii de adaptabilitate ‘.

Sosai Masutatsu Oyama ( fondatorul Kyokushin Karate) : “Artele Martiale moderne au intrat intr-un impas de adaptabilitate la lupta de azi . Tocmai de aceea , Artele Martiale au nevoie la modul cel mai serios sa se intoarca la arta de origine , Kempo , pentru a se putea revigora “, spune Mas. Oyama in lucrarea sa de referinta “This is Karate” la pag. 327.

Dan Inossanto ( maestru Jeet Kune Do ) : “Jeet Kune Do este cea mai inalta expresie a Kempo-ului” .

 

KEMPO in Romania

In Romania , Artele Martiale  sunt mentionate in documente ca aparand tocmai din timpul voievodului Stefan cel Mare la curtea caruia s-a aflat pentru o scurta perioada un maestru japonez . Cu toate acestea in mod oficial este recunoscut anul 1928 ca fiind anul in care Ju-Jitsu a fost introdus ca metoda de pregatire a fortelor de politie de catre Prof. Emilian Teaca . A urmat apoi introducerea  Judo ( in jurul anului 1950 ) si  Karate ( in jurul anilor 1965-1970) .  Dupa 1970 a inceput aparitia si a altor discipline cum ar fi Kyokushinkai Karate , Aikido, Wushu, TaeKwonDo.  In anul 1977, desi aflate in faza incipienta de dezvoltare , Artele Martiale, cu exceptia Judo-ului , considerat sport non-violent, au fost interzise prin lege , considerandu-se practicarea acestora o forma de propagare a violentei in randurile maselor populare. Dintre maestrii din aceasta perioada de pionierat care au continuat sa se implice activ in promovarea Artelor Martiale in Romania s-au remarcat Kancho Florentin Marinescu , Da-Sifu Ion Benea , Shihan Alois Gurski , Shihan Dan Stuparu , Shihan Adi Popescu-Sacele , urmati de Shihan Mircea Ungureanu , Shihan Frederico Tavares ……… .

In anul 1978, Amatto Zaharia incepe practicarea Karate-ului la inceput sub indrumarea lui Sensei Jumuga iar apoi sub indrumarea lui Sensei Radu Lucian ( unul dintre cei mai proeminenti elevi ai lui Kancho Florentin Marinescu ) . In paralel, urmeaza cursuri de Judo in cadrul clubului Dinamo ( Prof. Viorel Mihaila) si de Box la clubul Steaua ( sub conducerea maestrilor Gheorghe Fiat si Giju Nicolae) .  In anul 1984 obtine la Budapesta gradul de Centura Neagra 1 dan Free Style Karate.

In 1984 este contactat de un reprezentant al Ministerului Apararii Nationale , intalnire in urma careia deschide primul curs de  autoaparare dupa modelul Close Combat al armatei americane , curs ce se desfasoara intr-o unitate militara de elita, in care isi satisface si stagiul militar. Anul 1984 , este consemnat oficial ca fiind anul in care Amatto Zaharia a inceput sa predea Artele Martiale in mod organizat .

In 1986 formeaza in afara cadrului militar , un grup de practicanti omogen, civili, pe care il denumeste neoficial “Societatea de Arte Martiale / Arte Traditionale Orientale – A.M.A.T.O.” . Pentru a da o tenta de legalitate gruparii de Arte Martiale formate , desi student al Facultatii de Instalatii, urmeaza si Scoala de Antrenori Judo din cadrul C.N.E.F.S, specialitate sub masca careia continua propagarea formei de lupta Full-Contact Karate ( Kempo-ul de astazi) .

In toata aceasta perioada 1986-1989, desi in ilegalitate, organizeaza stagii de pregatire in diverse zone ale tarii ,  uniformizeaza  echipamentul tuturor practicantilor la cursurile sale, organizeaza competitii cu circuit inchis. Aceste competitii, in marea lor majoritate filmate pe pelicula 16 mm, si mai tarziu pe videocasete, aratau clar superioritatea metodei de pregatire a sistemului de lupta promovat .

Tactica de lupta , duritatea loviturilor , folosirea unor tehnici de lupta mai putin ortodoxe (lovituri de coate si genunchi,apucari de par, lovituri cu capul, proiectari, rasuciri de brate, lovituri asupra adversarului aflat la sol ), atacurile fulgeratoare caracterizate printr-o violenta si agresivitate extrema , cauzau adversarilor rupturi de ligamente, luxatii, fracturi, nu de putine ori interventia medicala de specialitate fiind indispensabila.

Despre linia asa zisa ‘traditionala’, in care tehnicile de lovire erau simulate sau executate in sistem semi-contact  , Amato Zaharia obisnuia sa citeze din cartea “Tao of Jeet Kune Do” a maestrului Bruce Lee spunand : ” atunci cand te antrenezi si lupti fara contact si cu foarte multe limitari impuse este ca si cum pictezi cu pensula pe hartie fara vopsele”.

In decursul anilor devine o prezenta constanta la diverse stagii de pregatire si competitii internationale, la care obtine de fiecare data un loc pe podium. Apreciat la diverse stagii de pregatire si competitii internationale, la propunerea lui Sensei Namiki SHINJI, Amatto Zaharia este invitat de catre INTERNATIONAL SEICHO-NO-IE ORGANIZATION in Japonia. Timp de 60 de zile, Amatto Zaharia efectueaza antrenamente in diverse temple si centre de pregatire (inclusiv la dojo-ul Politiei Metropolitane din Tokyo) sub indrumarea unora din cei mai buni maestrii ai momentului.

In iunie 1993 participa la Cupa Budokan –Tokyo unde obtine locul I categoria 65 de kg si titlul de Campion ( Champion of Free-Style Karate Kempo) . Acesta este si momentul cand Amatto Zaharia i-a contact cu Kempo-ul adevarat , care continea exact elementele tehnice pe care din instinct el le introdusese cu mult timp in urma in metoda sa de pregatire si lupta .

Datorita atat a acestei performante , intens mediatizate in Japonia si Romania , cat si datorita aprecierii calitatilor sale moral-spirituale , Amatto Zaharia a fost numit de catre conducerea organizatiei internationale reprezentantul acesteia pentru Europa de Est.

 

Introducerea ramurii de sport  KEMPO in Romania se datoreaza  Prof. Amatto Zaharia care se numara atat printre fondatorii Federatiei Romane de Arte Martiale , ai Asociatiei Romane de Kendo ( scrima japoneza )  , cat si ai Federatiei Romane de Kempo .

Amatto Zaharia , multiplu campion european si mondial , Maestru Emerit al Sportului  ,  a inceput practicarea sporturilor de lupta in anul 1978 , prin practicarea intensiva a Judo-ului ( sub indrumarea lui Sensei Viorel Mihaila – CS Dinamo Bucuresti) si Box-ului ( sub indrumarea maestrilor Giju Nicolae si Gheorghe Fiat – CS Steaua Bucuresti)  . In perioada imediat urmatoare a inceput practicarea Karate—ului cu Sensei Jumuga  ( Casa de Cultura Turturele / T4 ) iar mai apoi cu Sensei Radu Lucian ( Casa de Cultura Universal Club ) . In 1984 , dupa 6 ani de practica intensiva , obtine Centura Neagra-1 Dan , examen sustinut in Budapesta – Ungaria, eveniment la care a participat in calitate de invitat si maestrul Furko Kalman .

1984 / 1986 – preda cursuri de autoaparare in cadrul UM 01305, Bucuresti  .

1986 – deschide primul dojo in cadrul Scolii Generale nr. 54 , Bucuresti .

1986/1990 – deschide mai multe dojo-uri in salile de sport din diverse locatii ( AS Energoreparatii Bucuresti , Scoala Gen. Nr 54 , Scoala Gen .nr. 56 , Liceul Giurgiului , Casa de Cultura a sindicatelor/CS Constructorul , AS Soimii…..) . In cadrul antrenamentelor preda tehnici de lupta complexe , non-conformiste , sub denumirea initiala Full-Contact Karate , o mixtura de tehnici provenite din sporturile de lupta practicate , Box/Judo/Karate/Kung-Fu  . Mai apoi  , in dorinta de a arata ca tehnicile de lupta predate sunt au un caracter mixt , adopta denumirea Karate Kung-Fu .

 

1990 –  infiinteaza alaturi de alti instructori , Federatia Romana de Arte Martiale .                                      

In acelasi an la initiativa lui Remus Botar contacteaza Ambasada Japoniei impreuna cu acesta  si introduce in Romania scrima japoneza , Kendo . Primele antrenamente se desfasoara sub conducerea maestrului Tsushima Kanji .

 

1990/1993 – castiga numeroase turnee internationale in sisteme Full-Contact / Free-Fight .

Datorita performantelor sportive exceptionale  este invitat in Japonia unde sta la pregatire 3 luni la sfarsitul carora participa la Open Karate Kempo Cup -Tokyo unde castiga toate cele 6 meciuri disputate in sistem Free-Fight Karate Kempo .

 

1993 – atras fiind de complexitatea tehnicilor de lupta din Kempo  , care foloseau lovituri cu bratele , lovituri cu picioarele , aruncari si lupta la sol ( Judo/Box/Karate ) adica ceea ce el insusi preda in mod intuitiv in dojo-ul sau inca din anul 1984-1985 , introduce , la intoarcerea in tara din Japonia , in premiera pentru Romania , acest sport de lupta din categoria Artelor Martiale Mixte.

 

2000  – dupa ani de zile de munca reuseste prin perseverenta si tenacitate sa convinga Ministerul Tineretului si Sportului ca acest nou sport de lupta , KEMPO , merita sa fie recunoscut oficial la nivel national .

Beneficiind in aceasta faza de un important sprijin din partea Dlui. Petru Grindeanu , Secretar General al Fed. Rom. de Arte Martiale , KEMPOdevine ramura de sport oficiala in Romania .

 

2002 – este numit de catre Kancho Yoshiji Soeno reprezentantul oficial al WKA SHIDOKAN in Romania .

 

2003 – introduce  si organizeaza in premiera pentru lumea Artelor Martiale din  Romania gale profesioniste televizate in direct pe reguli de Arte Martiale Mixte, infiintand turneul Provocarea Campionilor .

 

2003-2011 – organizeaza gale profesioniste atat in Romania cat si in tari din Europa , Japonia sau SUA .

 

2006 – Organizeaza in USA/Washington DC , in parteneriat cu American Kempo Karate Association , o competitie USA vs ROMANIA, fondurile obtinute cu aceasta ocazie fiind donate victimelor Uraganului Katrina .

 

2007 – Este ales Presedinte-Executiv al Federatiei Internationale de Kempo in cadrul Congresului International FIK.  

 

2007 si 2008 – Pentru performantele exceptionale obtinute Amatto Zaharia a fost nominalizat Laureat al Sportului Romanesc de catre Agentia Nationala pentru Sport si Comitetul Olimpic si Sportiv Roman .

 

2000/2009 – KEMPO , ca ramura de sport , isi desfasoara activitatea ca departament in cadrul F.R. Arte Martiale dezvoltandu-se continuu la nivel national atat ca numar de cluburi si sportivi cat si ca numar de antrenori specialist , absolventi ai Scolii Nationale de Antrenori . Lotul national de Kempo participa la Campionatele Europene si Mondiale unde obtine in perioada 2003-2008 locul I pe natiuni , dovedind in acest fel ca a meritat  increderea si sprijinul acordat de catre Guvernul Romaniei prin Ministerul Tineretului si Sportului  .

 

2009 – infiinteaza Federatia Romana de Kempo cu sprijinul Agentiei Nationale pentru Sport condusa de Dl. Octavian Bellu , care a inteles  ca sportul de lupta  KEMPO  a adus  beneficii atat societatii romanesti  prin numarul mare de copii practicanti cat si imaginii Romaniei prin participarea si obtinerea de mare performanta la competitii internationale de mare anvergura .

 

2009 – Datorita rezultatelor sportive exceptionale obtinute la nivel mondial FR Kempo condusa de Amatto Zaharia se situeaza  pe prima pozitie in ultimul clasament statistic pe federatii editat de ANST .

 

2011 –  FR Kempo condusa de Amatto Zaharia semneaza un protocol cu “Eduard Irimia Promotion” , devenind co-producator al galei SuperKombat , difuzata “live”pe Europsort in peste 73 de tari .

FR Kempo semneaza deasemenea un protocol cu postul de radio Active Efem , prin care saptamanal este realizata emisiunea “Ora de Kempo cu Amatto Zaharia” , KEMPO devenind prin aceste parteneriat cel mai mediatizat sport de lupta provenit din Artele Martiale , din Romania .